משבר הקורונה העולמי הביא איתו דבר אחד וודאי - חוסר הוודאות הקבוע. כללים והמלצות משתנים תדיר וכך גם בכל הנוגע לטיולים ונסיעות לחו"ל. אז לאן אפשר כבר לטוס? ומה כדאי לקחת בחשבון לאור מצב, לפני שטסים?
מה מצב מדינת היעד מבחינת קורונה? האם מותר להיכנס אליה? והאם מדינת היעד מתירה כעת כניסה, למי שמגיעים מישראל? עדכונים על המצב מבחינת המדינות שאליהן אפשר לטוס ועוד, כדאי לקחת מאתר משרד הבריאות שנקרא "תעופה בזמן קורונה". תמצאו שם בין השאר רשימה עדכנית של המדינות ה"אדומות" וה"ירוקות", כמו גם מידע שימושי רב נוסף ושירותי עזר. ניתן למשל למלא באתר "הצהרת נוסע יוצא מישראל לפני טיסה (לתקופת הקורונה)" ו"הצהרת נוסע נכנס לישראל לפני טיסה (לתקופת הקורונה)". נדגיש, כי מאחר שהמצב דינאמי ומורכב כל כך, מוטב תמיד להתעדכן לכל הפחות גם באתר זה, אם לא רק בו.
חשוב לקחת בחשבון, שלאור המצב ישנם כללים מיוחדים כבר לגבי כניסה לטרמינל (שלמשל אסורה במצב של חום או קוצר נשימה) ועלייה לטיסה. הכללים הידועים של שימוש במסכות וריחוק חברתי, תקפים כמובן בכל מקרה. לעתים, מדינת היעד דורשת ביצוע בדיקה שתבוצע כאן בישראל, לפני הטיסה אליה. כמו כן, חשוב לברר האם ישנם כללים מיוחדים בהם תתבקשו לעמוד בהגעה למדינת היעד? למשל, בדיקות או בידוד.
כדאי לקחת בחשבון - היבטי בריאותנסיעה לחו"ל, מעצם טבעה חושפת אתכם לקרבה לאנשים רבים. יש בכך סיכון של הידבקות במחלות חדשות וכמובן, נושא הקורונה הוא הראשון שעולה במחשבה בהקשר זה. המסקנה המתבקשת, היא שמוטב לצמצם את מספר היעדים בהם מבקרים ולהתמקד ביעדים שצפופים פחות. וזה לא חייב להיות מסובך מדי. במקום טיול שבו "רצים" בין כל האטרקציות הידועות בכדי "לעשות V" על כך שהייתם שם, תמיד אפשר להתמקד במקומות בודדים ולמצוא בהם עושר דברים, שלא הייתם רואים אחרת. במקום יעד צפוף כמו עיר מרכזית, לרוב תמצאו בסביבתה כפרים ואזורים פתוחים, בהם יש לא מעט מה לראות ולעשות.
זה עניין של גישה וזו בעצם הזדמנות לחשוב על שינוי גישה לטיולים. מדובר למעשה בתכנון מתוך גישה של "ניהול סיכונים", כפי שמכנים זאת בעולם העסקי. עוד דוגמא לגישה זו, היא שמדי פעם יש צורך במהלך טיול בחו"ל להוריד את המסכה. למשל בזמן האוכל. אלה מצבים, שבהם כדאי לחשוב מראש כיצד להיזהר יותר מהדבקה. מטיילים שפועלים באופן אחראי, בודקים במילא את המצב הבריאותי ביעדי הנסיעה. גם בהקשר הקורונה, מעבר לשאלה אם זו מדינה "ירוקה" או "אדומה", כדאי להתעדכן בהנחיות הקורונה שהיא מציגה, עבור התיירים שמגיעים אליה.
לגבי הטיסות עצמן, ישנו כמובן החשש משהייה ארוכה במקום סגור וצפוף, עם אנשים רבים. מצד שני, מדובר באנשים שעברו כמה סינונים מבחינה בריאותית (כבדיקת חום והצהרת בריאות). אגב, קחו בחשבון שחברות תעופה נמנעות עכשיו משימוש בכריות ושמיכות עבור הנוסעים, מסיבות בריאותיות והיגיינה.
כדאי לקחת בחשבון - ביטוחלמשבר הקורונה יש כמובן גם לא מעט השלכות, בנושא ביטוח נסיעות לחו"ל. ניתן לומר, שביטולי נסיעות עקב הקורונה וכל אי הוודאות שסביבה, הפכו את ביטוח הנסיעות מתחום אחיד יחסית, לתחום שחווה שינוי גדול ואפילו משבר מסוים (מבחינת חברות הביטוח). מבחינת הלקוח, הפוליסות הופכות למורכבות יותר. קחו למשל מצב, שבו עלות הביטוח נגזרת בין השאר ממצב הקורונה במדינת היעד שאליה טסים - זה דבר שעשוי להשתנות מאוד ובמהירות רבה.
ככלל, חברות הביטוח מיהרו לעדכן פוליסות בצורות שונות בהתאם להתפתחויות. לגבי מצבים של ביטול נסיעה כתוצאה מהידבקות בקורונה, הידבקות בקורונה בחו"ל, סיבוכים שונים שנגרמים למבוטל עקב ההידבקות בחו"ל ועוד. נזכיר, כי טיפול בקורונה עשוי להיות יקר וממושך. לכן, עבור הנוסע מדובר בסיבוכים משמעותיים מבחינות רבות, כולל כספיות. אלה סיבות טובות כמובן, לבדוק היטב, האם וכיצד ביטוח נסיעות יכול לסייע ומה בדיוק משתלם והגיוני לעשות במסגרתו כיום.
השינויים בפוליסות ביטוח הנסיעות לא אחידים - יש לברר עם כל חברה מה היא מציעה בהקשר הקורונה. מבחינה זו, טוב שיש את Wobi - אתר השוואות הביטוח, שמסייע לעשות זאת בנוחות ובמהירות. מגמות כלליות שרואים בביטוחי הנסיעות בהקשר זה, הן התייקרות מסוימת כולל בהשתתפות העצמית, עדכון ההגבלות השונות שמגדיר הביטוח, הוספת כיסוי למקרי שהייה בבידוד וכן התייחסות מיוחדת למדינות בהן הגבולות נסגרו, בכל הנוגע לכיסוי חילוץ.
במבט לעתידמומלץ לקחת בחשבון, שהמצב הקיים וגם תכניות עתידיות עליהן מעדכנים בכלי התקשורת, הם בעירבון מוגבל וצפויים לשינוי. השינויים עשויים להתייחס לאינספור היבטים שקשורים לעולם הטיסות לחו"ל, כולל אפילו זמינות חנויות הדיוטי פרי. כמובן, כולם כבר יודעים ששינויים אלה עשויים להתרחש "מהיום למחר" ולכן חשוב מאוד להישאר מעודכנים, ממש בהתפתחויות האחרונות. כדוגמה לכך, ראינו כיצד שביתת המעבדות, הביאה לכך שביצוע בדיקות עבר מבתי החולים לקופות החולים.